Radikális változásra van szükség a szakképzésben

2019-ben átalakul a szakképzés rendszere. Bár hat évvel ezelőtt a 2013. évi LXXVII. törvény teljesen átalakította a felnőttképzés rendszerét, most mégis úgy látszik, hogy az új jogszabályi környezet nem hozott rugalmas felnőttképzést és szakképzést, és további, radikális változásokra van szükség.

A jogszabály túl szűk kereteket biztosít a rugalmas képzéseket igénylő vállalati és munkaerő piaci igényeket kielégítő képzéseket illetően. Az OKJ képzések hosszúak, a B képzési kör programkövetelmény rendszere hosszadalmas engedélyezési folyamattal jár.

Szintén probléma, hogy a képzések állami finanszírozása a Kormányhivatalokon keresztül zajlik, de a képzések nagy részére nem jelentkeznek képzésben részt vevők, a munkanélküliek és alul képzettek elhelyezkedését a programok nem segítik hatékonyan. Ezt felismerve az illetékes minisztérium (ITM) a SZAKKÉPZÉS 4.0 stratégiában kikövezte az új utat, amellyel választ kívánnak adni a régóta fennálló problémákra.

A cikk folytatása elérhető a hrportál oldalán.

További híreink

Informatikai kisokos

A kisokos egyéni, mikro- és kisvállalkozások számára infokommunikációs eszközök (szoftver/hardver) használatának elsajátítását, alkalmazását támogatja, a költséghatékonyan bevezethető szoftverekre hívja fel a figyelmet.

Tájékoztató a győri szakképzésről

A Győri Járási Foglalkoztatási Paktum keretében elkészültek az egész életen át tartó tanulás terjesztését, a jelenlegi szakképzési rendszer változásainak bemutatását célzó kisfilmek,