Minden az erkölcsi bizonyítványról

Milyen munkakörökben kérhetik az erkölcsi bizonyítványt? Mitől függ, hogy mi kerül bele? Megtagadhatjuk-e a bemutatását? Munkajogi szakjogászt kérdeztünk.

Munkakeresőként gyakran futhatunk bele olyan álláshirdetésekbe, melyekben feltételként szerepel a jelentkezők felé a bejegyzésmentes erkölcsi bizonyítvány bemutatása. Milyen esetekben szokták ezt elvárni a munkáltatók és miért fontos igazolnunk a büntetlen előéletet? Mi történik akkor, ha megtagadjuk az átadását? Az erkölcsi bizonyítvány témakörével kapcsolatban felmerülő leggyakoribb kérdésekre Dr. Rátkai Ildikó munkajogi szakjogász, HR szakjogász és ügyvéd válaszol, aki immár két évtizede foglalkozik ezzel a területtel, mind a munkáltatók, mind a munkavállalók képviselete révén.

Mit érdemes tudni az erkölcsi bizonyítványról?

A hatósági erkölcsi bizonyítvány egy olyan dokumentum, amely a büntetlen (vagy büntetett) előéletet igazolja a bűnügyi nyilvántartási rendszerben kezelt adatok alapján; kérésre tartalmazza azt is, hogy az illető nem áll-e a közügyektől vagy bizonyos foglalkozásoktól eltiltás hatálya alatt. Erkölcsi bizonyítványt bármely természetes személy kérelmezhet lakóhelytől és állampolgárságtól függetlenül postai úton, elektronikusan vagy a bűnügyi nyilvántartó szerv által működtetett ügyfélszolgálaton személyesen is. A munkáltatók általában olyan esetekben kérik a jelentkezőktől a bejegyzésmentes erkölcsi bizonyítvány bemutatását, amikor érdekük fűződik hozzá.

Cikk folytatása elérhető itt.

További híreink

Informatikai kisokos

A kisokos egyéni, mikro- és kisvállalkozások számára infokommunikációs eszközök (szoftver/hardver) használatának elsajátítását, alkalmazását támogatja, a költséghatékonyan bevezethető szoftverekre hívja fel a figyelmet.

Tájékoztató a győri szakképzésről

A Győri Járási Foglalkoztatási Paktum keretében elkészültek az egész életen át tartó tanulás terjesztését, a jelenlegi szakképzési rendszer változásainak bemutatását célzó kisfilmek,