Ezeket a szakmákat ajánlja a nyolcadikosoknak az Oktatási Hivatal

Az országos pályaorientációs kérdőívet 86 701 tanuló töltötte ki.

Az Oktatási Hivatal (OH) kísérleti jelleggel bevezette az országos pályaorientációs vizsgálatot, melyet mostantól minden évben el szeretnének végezni a nyolcadik osztályos tanulóknál. A vizsgálat a diákok továbbtanulási elképzeléseit és kompetenciáit méri fel, és ezek alapján ajánl nekik szakmákat és továbbtanulási irányokat. A 86 soros kérdőívet 45 perc alatt kellett kitölteniük a tanulóknak. Olyan kérdéseket kaptak, mint például hogy szívesen dolgoznak-e csapatban, foglalkoznának-e állatokkal, jó-e a kézügyességük, van-e érzékük a művészetekhez, de a tanulmányi átlagukra is rákérdeznek.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a Magyar Nemzettel közölte: 2410 intézményben 86 701 tanuló töltötte ki a kérdőívet. A kiértékelt válaszok alapján a fiúknál az informatika és távközlés, a gimnáziumi képzés és a sport állt az első helyen ajánlott ágazatok, képzések között, míg a lányoknál az előadó-művészet, illetve ugyancsak a sport és a gimnáziumi képzés. A fiúknak az elektronikát-elektrotechnikát és a kreatív vizuális foglalkozásokat javasolták második-harmadik helyen. Utóbbit lányoknak is ajánlotta a felmérés, emellett sokukat orientálták a turizmus-vendéglátás és a szépészet felé is. A minisztérium felhívta a figyelmet, hogy a vizsgálat nem kötelezi semmire a tanulókat, csupán ajánlásokat tesz.

 

Forrás:HR Portál

A teljes cikk elérhető itt.

 

 

További híreink

Informatikai kisokos

A kisokos egyéni, mikro- és kisvállalkozások számára infokommunikációs eszközök (szoftver/hardver) használatának elsajátítását, alkalmazását támogatja, a költséghatékonyan bevezethető szoftverekre hívja fel a figyelmet.

Tájékoztató a győri szakképzésről

A Győri Járási Foglalkoztatási Paktum keretében elkészültek az egész életen át tartó tanulás terjesztését, a jelenlegi szakképzési rendszer változásainak bemutatását célzó kisfilmek,