Az oktatási rendszer változásának a tanulók és cégek is nyertesei lehetnek

Az oktatási rendszer változásának a tanulók és cégek is nyertesei lehetnek. A megyei iparkamara ágazati munkacsoportjai segítik a duális képzésben résztvevő vállalatokat – interjú Szilasi Péter Tamással.

A szakképzési rendszert érintő jogszabályi változások új feladatok elé állítják az oktatási intézményeket és a duális képzésben résztvevő vállalatokat egyaránt. A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara az érintett cégeket támogató folyamatok kialakításával, információátadással segíti egyrészt az új szabályozás megismerését, másrészt az elvárásoknak megfelelő képzési környezet kialakítását. Ennek érdekében hívták életre a megyei munkaügyi kerekasztal ágazati munkacsoportjait, melyek tevékenységét Szilasi Péter Tamás, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara társelnöke koordinálja. Vele beszélgettünk az eddig elvégzett munkáról és a munkacsoportok előtt álló további feladatokról.

A szakképzési rendszert szabályozó előírások változása az oktatási intézményeket már 2020-tól új pályára állította, és ezekhez a változásokhoz ettől az évtől alkalmazkodniuk kell a duális képzésben résztvevő vállatoknak is. A kamara keretein belül létrehozott ágazati munkacsoportok ezt a folyamatot segítik a területet érintő információk átadásával, a cégek és az iskolák, illetve a cégek egymás közötti kommunikációjának megszervezésével, a követelmények teljesítéséhez irányt mutató anyagok elkészítésével – adott bevezetőként rövid áttekintést a munkacsoportok feladatiról Szilasi Péter Tamás, a megyei kamra társelnöke.

Az előzményeket illetően Szilasi Péter Tamás elmondta: A 2019-es új szakképzési törvény és annak 2020. január 1-től hatályos végrehajtási rendelete miatt az oktatási intézményekben már tavaly más szisztémában indult el a tanév. Az új koncepció lényege, hogy a gyerekek az egyes ágazatokban szükséges alapismereteket az iskolákban sajátítják el. Az ágazati alapismeretről tett sikeres vizsga után, a szakirányú oktatás viszont elsődlegesen a cégeknél, a vállalati képzőhelyek és az iskolák szoros együttműködésében történik. A 2020 szeptemberétől új rendszerben tanuló diákok már ebben az évben megjelennek a vállalkozásoknál is. Ezek a fiatalok – a német szisztémához hasonlóan –  munkavállalóként vesznek részt a duális képzési rendszerben, ugyanakkor a tanulói státuszuk is megmarad.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara már tavaly elindította azt a felkészülési programot, amely segíti az alkalmazkodást a duális képzés változásihoz, az idei év tavaszára időzítve pedig intenzív információátadással kívánjuk megismertetni a vállalkozásokat azokkal a feltételekkel és követelményekkel, amelyeket teljesíteniük kell ahhoz, hogy szeptembertől fogadhassák a diákokat – mondta el a társelnök. – A feladat nagyságát és fontosságát talán jól érzékelteti két adat: Győr-Moson-Sopron megyében a duális képzési rendszerben mintegy 400 vállalat és 1700 tanuló vesz részt.

 

A teljes cikk elérhető itt.

További híreink

Informatikai kisokos

A kisokos egyéni, mikro- és kisvállalkozások számára infokommunikációs eszközök (szoftver/hardver) használatának elsajátítását, alkalmazását támogatja, a költséghatékonyan bevezethető szoftverekre hívja fel a figyelmet.

Tájékoztató a győri szakképzésről

A Győri Járási Foglalkoztatási Paktum keretében elkészültek az egész életen át tartó tanulás terjesztését, a jelenlegi szakképzési rendszer változásainak bemutatását célzó kisfilmek,