5 tipp a sikeres telefonos interjúért

Most, hogy a személyes felvételi beszélgetést sok esetben felváltja a telefonos interjú, nem árt felkészülnünk rá.

A szituáció ugyan sok szempontból hasonlít az élő verzióra, a személyes interakció és a nonverbális kommunikáció szinte teljes hiánya viszont félreértésekre adhat okot. Nehezítheti a dolgunkat továbbá az is, ha nem vagyunk rutinos telefonálók. Most jól bevált tippeket hoztunk, hogy semmi ne gátolhassa meg a sikeres bemutatkozást!

1. Vigyázz, kész, interjú!

Az interjú sikere nagyrészt az alapos felkészülésen múlik. Jegyezzük meg jól a beszélgetés idejét, és véletlenül se szervezzünk rá egyéb programokat – kellemetlen ugyanis, amikor épp szakmai eredményeink ecsetelése közben csönget a vízvezeték-szerelő, vagy amikor két perccel a várható telefonhívás előtt, pánikhangulatban kattintgatunk ide-oda a számítógépes mappáink között, az önéletrajzunk legutóbbi, frissített változatát keresve.

Biztosítsunk magunknak megfelelő, nyugodt körülményeket, valamint eszközöket, hogy jegyzetelhessünk a beszélgetés közben. Továbbá – épp, ahogyan azt egy személyes interjú előtt tennénk – gondolatban vegyük sorra a tipikus kérdéseket is, így elkerülhetjük, hogy a lámpaláz eluralkodjon rajtunk.

2. Csak nyugodtan

Amennyiben az első pontnak eleget tettünk, vegyünk egy nagy levegőt, és ne marcangoljuk magunkat feleslegesen. Ha a munkáltató a pályázatunk alapján interjúra invitált minket, akkor biztosak lehetünk abban, hogy érdekesnek talál minket – álljunk hát pozitívan és lazán a beszélgetéshez, és ne feledjük, hogy az állásinterjú mindig kétirányú: nemcsak nekünk kell meggyőznünk a munkáltatót arról, hogy érdemes minket választania, a munkáltató is versenyben van értünk.

3. Lassan a hanggal

A legtöbben hajlamosak vagyunk hadarni még a személyes felvételi beszélgetések közben is, így a telefonon zajló kommunikáció, és az azzal járó izgalom bizony megsokszorozza az esélyét ennek a baklövésnek. Ejtsünk meg előzetesen néhány „próbainterjút” barátaink vagy családtagjaink segítségével, és ha tehetjük, rögzítsük is ezeket. A visszahallgatás során figyeljük meg, milyen hatást kelt a hangunk és a beszédtempónk, mert nem mindegy, hogy kiegyensúlyozottnak és megfontoltnak, vagy rémültnek és kapkodónak tűnünk-e.

 

Továbbiak elérhetők a https://www.profession.hu/cikk/5-tipp-a-sikeres-telefonos-interjuert?fbclid=IwAR3Z5BecuZeOxVOBIVfFZvteoorHFMBIgYB9vkFgR9tk5-HFX9L90-hdAW4# oldalon.

További híreink

Informatikai kisokos

A kisokos egyéni, mikro- és kisvállalkozások számára infokommunikációs eszközök (szoftver/hardver) használatának elsajátítását, alkalmazását támogatja, a költséghatékonyan bevezethető szoftverekre hívja fel a figyelmet.

Tájékoztató a győri szakképzésről

A Győri Járási Foglalkoztatási Paktum keretében elkészültek az egész életen át tartó tanulás terjesztését, a jelenlegi szakképzési rendszer változásainak bemutatását célzó kisfilmek,