10 + 1 lépés a sikeres állásinterjúhoz

  1. Használj ki minden csatornát!

Érdemes minél több állásportálon keresgélned! Hozz létre felhasználói profilt, töltsd fel önéletrajzod és kérj értesítést az új állásajánlatokról! Tudtad, hogy az állások közel felét személyes kapcsolatokon keresztül töltik be? Érdemes tehát megmozgatni az ismeretségi körödet, említsd meg barátaidnak, ismerőseidnek, hogy váltani szeretnél és állást keresel! Apropó, ismerősök. Fontos, hogy tudatosan használd a közösségi oldalakat, mert a munkáltatók gyakran informálódnak a jelöltekről a közösségi médiában. Ne feledd, hogy bejegyzéseid, hozzászólásaid, de még egy ártatlannak tűnő fénykép is rengeteget elárul az emberről! Ellenőrizd a profilod és csak olyan tartalmakat tegyél közzé, ami nem veszélyezteti az álláskeresés sikerét!

  1. Adj be minél több pályázatot!

Veled is előfordult már, hogy 2-3 álláspályázat elküldése után a válaszra várva leálltál az álláskereséssel? Sajnos sokan esnek ebbe a hibába, elesve számos álláslehetőségtől.  Gondolj csak bele, egy-egy pozícióra akár száz önéletrajz is érkezhet, s a HR-esek többségének nincs kapacitása mindegyik e-mailre napokon belül visszajelezni. Ne várj tehát a válaszra, tarts több vasat a tűzben, küldd folyamatosan pályázataidat!

  1. Félre a sablonokkal!

Ha önéletrajzot kell írni, az álláskeresők többsége az internetet hívja segítségül, ahol rengeteg önéletrajz-minta található. Ezek a minták általában ugyanazt a sémát követik, azaz sablonosak. Ne sajnáld az időd önéletrajzod összeállítására! Tedd azt egyedivé, de ne többféle betűtípus használatával! Vedd figyelembe, hogy hová, melyik céghez, milyen munkakörbe pályázol, s eszerint alakítsd a CV-d! Ne feledd: a cél, hogy behívjanak interjúra! Ehhez pedig el kell tudni adni magad. Ha elakadnál, kérd tanácsadónk ingyenes segítségét a tökéletes önéletrajz elkészítéséhez!

  1. Személyes adatokból csak a legszükségesebbet!

Míg korábban egy önéletrajzban leírta a jelölt szinte a fél életét, ma már csak a legszükségesebb információk kellenek: név, e-mail cím, telefonos elérhetőség. A születési adataidat nem szükséges feltüntetni, továbbá a lakcímed is csak abban az esetben jelenthet előnyt, ha a megpályázott munka a lakóhelyeden található. A családi állapotodat semmiképp se említsd. Az e-mail címed megadásánál figyelj arra, hogy ne használj komolytan, vicces vagy obszcén e-mail fiókot: a kisvirágszál@ vagy az cicamica22@ kezdetű e-mail címek privát célra lehet, hogy viccesek, de nem önéletrajzba valók. Célszerű a teljes nevedből alkotott e-mail cím – ha nincs, percek alatt készíthetsz egyet!

  1. Légy lényegre törő, de ne szűkszavú!

Felsoroltad minden korábbi munkahelyedet? És a munkakörhöz tartozó feladatokat? A legtöbb álláskereső ott követi el a hibát, hogy mindent részletesen leír a korábbi feladatairól vagy éppen ellenkezőleg: szűkszavúan, semmitmondóan ír addigi tevékenységeiről. Egyik megoldás sem helyes, az arany középutat javasoljuk. Szedd pontba tapasztalataidat és emeld ki azokat a legfontosabb feladatokat, amelyek relevánsak a megpályázott munkakör szempontjából. Pl. ha korábban értékesítési területen dolgoztál, ahol kapcsolatban kerültél a marketinggel és most szeretnél utóbbi irányába továbblépni, akkor az ehhez kapcsolódó feladataidat emeld ki!

Pályakezdő vagy? Sorolj fel minden szakmai gyakorlatot, nyári diákmunkát, önkéntesen végzett munkákat vagy esetleges külföldi tanulmányaidat!

Ha az érett fiatalság táborát erősíted, inkább csak az elmúlt 20 évről szóljon a tapasztalataid felsorolása.

  1. Lényeges pont: a tanulmányok!

Diplomás vagy? Szereztél 2 OKJ-s végzettséget az érettségid mellé? Vagy megelégedtél a 8 általánossal? Önéletrajzodban csak a megpályázni kívánt állásnak megfelelő legmagasabb végzettséget tűntesd fel! Az általános iskolát csak akkor említsd, ha nem tanultál tovább, s ugyanez vonatkozik a középfokú tanulmányokra is. Ha felsőfokú végzettséget kérnek egy jelölttől, feltételezik, hogy érettségije is van, felesleges ezt külön kiemelni. Abban az esetben fontos csupán, ha az adott tanulmány a megpályázandó munka szempontjából releváns.

  1. Ki vagyok én?

Ha tökéletes önéletrajzra vágysz, nem hagyhatod ki személyes tulajdonságaidat, képességeidet, készségeidet sem. Vedd számba, hogy a vágyott munkakör betöltéséhez milyen tulajdonságok, készségek szükségesek és ezek közül mik azok, amelyeknek te is birtokában vagy! Ha elkészült a listád, válaszd ki azt a néhány dolgot, ami tükrözi rátermettségedet az adott pozícióra! Pl. ha ügyfélkapcsolatos állásra pályázol és erősséged a hatékony kommunikáció, valamint kiváló a problémamegoldó- és konfliktuskezelő készséged, semmiképpen ne felejtsd el feltüntetni!

  1. Nyelvtudás, informatika, egyéb ismeretek: csak az igazat!

Beszélsz idegen nyelvet? Van nyelvvizsgád? E kettő sajnos nem jelenti ugyanazt… A munkáltatók elsősorban arra kíváncsiak, hogy a jelölt beszéli-e az adott idegen nyelvet és nem a megszerzett nyelvvizsga szintjére. Fontos, hogy az önéletrajzodban a leírt nyelvtudás feleljen meg a valóságnak! Gondold át, ha egy telefonos előszűrés alkalmával az interjúztató a beszélgetés során hirtelen átvált idegen nyelvre, akkor lefagysz, vagy gond nélkül folytatod a bemutatkozást?

Számítástechnikai tudás tekintetében az MS Office programok (Word, Excel, Powerpoint, Outlook) ismerete általában alapelvárás. Speciális igények esetében (pl.: HR szoftverek, képszerkesztő programok) a munkáltatók kiemelik azt az álláshirdetésükben.  Ennél a pontnál is azt írd le, amit valóban ismersz és tudsz is használni!

Egyéb ismeretek kategóriájába tartoznak a különböző járművekre megszerzett jogosítványok, mint például a targoncavezetői engedély vagy „B” kategóriás jogosítvány. Ezen nincs mit ragozni: van, vagy nincs.

  1. Kell-e fénykép?

Csak abban az esetben javasolt csatolni, ha azt a munkáltató kifejezetten kéri. Abban az esetben, ha elvárás a fotó, nem árt megfontolni néhány tanácsot a készítéséhez. Semleges, egyszínű háttér előtt készüljön, jó fényviszonyok mellett! A fényképhez öltözz fel olyan ruhába, amiben állásinterjúra mennél (munkakörtől függően zakó, ing/blúz, vagy egyszerűbb póló/felső) és fordíts gondot az ápolt megjelenésre! A fénykép portré legyen, egész alakos képet semmiképp se csatolj! Ugyanez vonatkozik a családi fotókból „kiollózott” vagy a tengerparton készült portrékra: semmi keresnivalójuk az önéletrajzban! Gyakran találkozni tablóképekkel az önéletrajzban és nem ritka az igazolványkép átfotózása sem. Ezek a képek általában csak arra alkalmasak, hogy megmosolyogtassa a HR-eseket. Nincs előnyös fényképed? Ha megteheted, keress fel egy profi fotóst, ha pedig szűkösek az anyagiak, keress egy jó barátot, aki segít elkészíteni a megfelelő fotót.

  1. Írj meggyőző motivációs levelet!

„Motivációs levél? Azt meg minek?” – kérdezik sokan az álláskeresési tanácsadókat. Annak ellenére, hogy a motivációs levél egyre inkább elvárás a munkaadók részéről, az álláskeresők túlnyomó többsége mégsem csatolja álláspályázatába, mert egyszerűen nem tudják azt elkészíteni. Miről is van szó tulajdonképpen? Nevével ellentétben elsősorban nem arról szól, hogy téged mi motivál az adott munkakör betöltésére, hanem arról, hogy mit nyerne a cég, ha téged választana! Te mit tudsz hozzátenni az adott cég sikereihez? A motivációs levél lényegre törő, fél-egy oldal terjedelmű, tartalmazza azokat a plusz információkat rólad, melyek egyértelművé teszik, hogy az adott cégnek az adott pozícióban rád van szüksége.  Mivel rólad és a meghirdetett pozícióról szól, természetesen itt is kerülendők a neten található sablonok.

+ 1. Mi legyen a fizetési igénnyel?

Ha nem kéri a munkaadó fizetési igény megjelölését, nem kell beírni a pályázatba. Ha kérik az igényed megadását, de nem vagy biztos az elkérhető összegben, nézz utána az interneten (bériránytű), hogy az adott munkakörben a lakóhelyeden mennyi az átlagbér és gondold át, hogy ez számodra megfelelő-e. Ha konkrét összeg helyett bérsávot írsz a pályázatodba, vedd figyelembe a fizetési igény meghatározásánál, hogy a munkáltató vélhetően az alacsonyabb összeg felé hajlik majd!

 

 

 

 

 

 

 

További híreink

Informatikai kisokos

A kisokos egyéni, mikro- és kisvállalkozások számára infokommunikációs eszközök (szoftver/hardver) használatának elsajátítását, alkalmazását támogatja, a költséghatékonyan bevezethető szoftverekre hívja fel a figyelmet.

Tájékoztató a győri szakképzésről

A Győri Járási Foglalkoztatási Paktum keretében elkészültek az egész életen át tartó tanulás terjesztését, a jelenlegi szakképzési rendszer változásainak bemutatását célzó kisfilmek,