Web

FTP, WWW, Keresés

FTP

Az egyik legrégebbi szolgáltatás az Interneten a fájlok cseréjét, mozgatását lehetővé tevő FTP protokoll. Az Interneten külön protokoll és program, az ftp (= File Transfer Protocol) használható fájlok átvitelére. Ez a szolgáltatás a különböző operációs rendszerek fájl másolás parancsának felel meg azzal a jelentős különbséggel, hogy a másolás nem egy gépen belül, hanem földrajzilag is elkülönült, akár nagyon távoli gépek között valósul meg. A legtöbb esetben van egy kiszolgáló számítógép és a rajta található adatok érhetők el és másolhatók le az FTP protokoll segítségével. Az FTP alkalmazásának előfeltétele, hogy a távoli gépre érvényes felhasználói azonosítóval rendelkezzünk.

WWW

Az Interneten kezdetben szinte kizárólag szöveges információk voltak megtalálhatóak, de idővel igény mutatkozott más típusú tartalmak, leginkább képek elhelyezésére is. A nyers szövegek helyét pedig egyre inkább a formázott, hivatkozásokat tartalmazó dokumentumok vették át. A megjelenített szövegeknek egy speciális, erre kifejlesztett formátuma lett, ez a hypertext, amelyről egy külön fejezet is fog szólni. A WWW (= World Wide Web) tulajdonképpen egyetlen nagy hypertext jellegű dokumentáció. Megjelenését az Interneten több ok váltotta ki: A hálón tárolt információ mennyisége robbanásszerűen kezdett növekedni, a tárolt adatok közötti eligazodás egyre nehezebbé vált, újabb és újabb szolgáltatások jelentek meg: külön-külön programot kellett használni az egyes szolgáltatások igénybevételéhez. Ugyanakkor a technológia fejlődésével és a multimédia eszközök elterjedésével a felhasználók hasonló jellegű kiszolgálást igényeltek a világhálón is. Fontos lépés volt a fejlődésben, hogy a felhasználók egyre nagyobb hányada került ki a laikusok közül: minél egyszerűbb kiszolgálást követeltek meg.

Hypertext

Mi is az a hipertext? Olyan számítógépen tárolt szöveges dokumentáció, amelynek egyes részei egymással hivatkozási kapcsolatban állnak. Egy adott szövegrészhez könnyen megtalálhatók a tartalmilag kapcsolódó további szövegrészek. A képernyőn megjelenő szövegben egyes szavak, szövegrészek kiemelve (például eltérő színnel, betűtípussal, effektussal) szerepelnek. Egy kapcsolómező (hyperlink) kiválasztásával a dokumentáció tartalmilag kapcsolódó része jelenik meg a képernyőn, amely további kapcsolómezőket tartalmazhat, és így tovább. Fontos jellemzője az így felépített dokumentumoknak, hogy tartalmi kapcsolatok mentén könnyen keresgélhetünk a nagyméretű dokumentációkban. A hipertext elterjedésével két új fogalom is megjelent az internetes szövegekkel kapcsolatosan: – Link: hivatkozás a dokumentum egy másik részére (belső) vagy egy másik dokumentumra (külső). A linkeket könnyen felismerhetjük a hypertext dokumentumokban, hiszen ki vannak emelve vagy más (pl. vastagabb) betűtípussal és/vagy más a színük is a szövegben. – HTML: hypertext formátumú dokumentumok írásának a nyelve (egyszerű editorokkal is készíthetünk ilyen dokumentumokat, de vannak HTML-szerkesztők is; a Microsoft Office is képes ilyen formátumban menteni.). A HTML a HyperText Markup Language angol kifejezés rövidítése, amely magyarra talán hiperszöveges jelölőnyelvként fordítható le.

Böngésző programok

Ahhoz, hogy a www sajátos adatstruktúráját használni tudjuk, megfelelő programra van szükségünk amelyik képes értelmezni és megfelelő módon megjeleníteni a hypertext formátumú dokumentumot, ezt böngésző programnak hívják. Mivel az Internet kezdeti megjelenésének idején nagyon sok számítógépen még UNIX operációs rendszer futott, ezért a kezdeti, alapvető funkciókra képes böngésző is erre a platformra jelent meg, ez a program a lynx, amelyik csak karakteres megjelenést tesz lehetővé. Néhány böngésző már eltűnt az Internet fejlődése során, de manapság így is nagy a választási lehetőség. pl. Google Chrome, Apple Safari, Edge (Internet Exproler), Mozilla Firefox, Opera (grafikus), stb. Közös jellemzőjük, hogy alkalmasak a legújabb szabvány szerinti multimédiás tartalmak megjelenítésére és folyamatos fejlesztés alatt állnak. Minden böngészőnek van valami olyan tulajdonsága amivel megkülönbözteti magát a többiektől, ezért érdemes kipróbálni többet is, hogy lássuk, hogy nekünk melyik a leginkább megfelelő az Internet használati szokásainkhoz. Fontos még tudni róluk, hogy alkalmasak a HTTP-n kívül más protokollok kezelésére is. 

Keresés a Weben

A hypertext fogalmánál említésre került, hogy ezek a tartalmak az Interneten egymással kapcsolatban állnak, hivatkoznak egymásra. A megjelenített tartalmak így nagyon sokfélék, sok helyen találhatóak meg és nehéz áttekinteni, eligazodni bennük, ezért jelentek meg a különböző kereső szerverek, kereső oldalak, amelyek segítenek nekünk a keresett tartalmak megtalálásában. A teljesség igénye nélkül a legismertebb keresőszerverek a Google, Yahoo!, Bing, Duck Duck Go, Yandex. A különböző keresőknek más-más erősségük van, ezért, ha nem azt találjuk, amit szeretnénk, akkor érdemes próbálkozni egy másik keresővel is, hátha az relevánsabb találatokat ad.
Milyen jellegű dolgokra kereshetünk az Interneten?

  • információ, weblap
  • program, fájl
  • személy

Milyen fajtája lehet a kereséseknek?

 • Kategorikus: témakörök szerint vannak csoportosítva a weblapok.
 • Kulcsszavas: a címjegyzékben adott szóra szavakra keres rá a kereső.
  • Részletes keresés (advanced search): logikai kapcsolat a szavak között (and, or not, near);
  • dátumok szerinti szűkítés

Web szolgáltatás létrehozása

Nekünk is lehet az Internetes saját weboldalunk, amelyet elkészíthetünk mi magunk is vagy megbízhatunk egy hozzáértő személyt, hogy a nekünk megfelelő kinézetű és tartalmú oldalt elkészítse nekünk. Egy ilyen oldal elkészítésének az alapfeltétele, hogy tudjuk, hogy mit is szeretnénk rajta megjeleníteni. Ezután ki kell találnunk egy nevet, amivel megtalálják az Interneten az oldalunkat és ezt a nevet regisztráltatnunk kell, hogy a böngészőbe beírva rátaláljanak az oldalra. Az oldalunk neve valami.hu formátumú legyen, ha Magyarországi látogatókra számítunk és magyar nyelvű lesz. Érdemes valami nem túl általános, de könnyen megjegyezhető, viszonylag rövid nevet kitalálni. Ha megvan a megfelelő név, akkor le is lehet ellenőrizni a domain.hu oldalon, hogy nem foglalt-e már más által:

Fontos tudnivaló, hogy a névregisztráció nem ingyenes és általában 2 év után fenntartási díjat is kell fizetni a név fenntartásáért.

Az oldalunkat el kell helyezni egy olyan helyen, ahol folyamatosan elérik az érdeklődők. Elméletileg saját magunk is beüzemelhetünk egy számítógépet, ami otthon vagy az irodában folyamatosan be van kapcsolva és elérhető az Interneten, de hosszú távon anyagilag sem fogja megérni ezt fenntartani, de ha esetleg még technikai akadályokba is akadunk, akkor a kiesett idő miatt lényegesen rosszabb megoldás lesz, mint bérelni egy tárterületet egy erre szakosodott szolgáltatónál és ott elhelyezni az adatainkat. Vannak ingyenes tárhely megoldások is, de ezeknél az ingyenesség ára az, hogy a saját tartalmunk mellett folyamatosan reklámokat jelenítenek meg. Üzleti felhasználásra semmiképpen nem ajánlott ilyen tárterületet használni. Megbízható, folyamatosan működő és biztonságos helyet találunk már évi 8-10000 Ft-ért, ezzel a költséggel számolni kell annak aki Interneten szeretne megjelenni.

A weboldalak elkészítésére megbízhatunk egy webfejlesztőt vagy ezzel foglalkozó céget vagy belevághatunk mi is az oldal elkészítésébe. Vannak olyan eszközök, amelyek segítik, hogy viszonylag egyszerűen, egy sablonból kiindulva meg tudjunk saját kezűleg csinálni egy weboldalt. Ha valaki kedvet érez hozzá, hogy ő maga találja ki, hogy milyen legyen a megjelenése, milyen tartalmak legyenek rajta és meg is valósítani, akkor ajánlom tanulmányozásra a WordPress, Joomla, Drupal rendszereket. Alapszintű angol nyelvtudásra szükség lehet, ha egy kicsit bonyolultabb akadályba ütközik az ember, de lehet találni sok magyar nyelvű anyagot is ezekhez. (bővebb információ: https://hu.wordpress.org , https://joomlacms.hu , https://drupal.hu ) 

Most már van egy frappáns neve a cégnek, egy megbízható tárhelye és egy szép weboldala, már csak azt kellene megoldani, hogy az Interneten keresgélő, böngésző felhasználók rá is találjanak az oldalra. Azt az eljárást, amivel ilyen irányba optimalizálnak egy oldalt SEO-nak (Search Engine Optimization) hívják. Ez azt jelenti, hogy olyan elemeket, összetevőket helyeznek el a weboldalon a megfelelő helyeken, aminek az alapján a különböző internetes keresők biztosan megtalálják és a találati listában minél előrébb helyezik el. Nem mindig egyszerű megtalálni azokat a kifejezéseket, amikkel dolgozni kell egy ilyen optimalizációnál, de megéri a befektetett időt és energiát, hogy ne csak az ismerőseink lássák az oldalt, hanem a célcsoportunk minél több tagjához eljusson az információ.