GYTP-Paktum

Melyek a legnagyobb munkaerő-közvetítő cégek?

Változatlan az élboly a Budapest Business Journal novemberben megjelent, munkaerő-közvetítőket rangsoroló listáján. A dobogósok a tavalyi és az idei listán is a Randstad Hungary, a Hays Hungary és a Grafton Recruitment Kft. Vannak azonban helycserék és jelentős helyezésváltozások is a listán. A járvány hatással volt 2020-ban a cégek árbevételére, de 2021-re ezt úgy tűnik sikerült kiheverni.

Az első két helyezett a Randstad és a Hays Hungary egyaránt 1 milliárd forint feletti árbevétellel szerepel az élen a 2020-ban közölt adatok szerint. Az előbbi 1,3 milliárd forinttal az első, míg a Hays 1,06 milliárd forinttal a második. A 2021-es első félévben pedig már túlteljesítették az előző év bevételének felét. A Hays nagyon erősen jön fel, hiszen míg a többi cég árbevétele, alighanem a koronavírus járvány hatásának köszönhetően csökkent év per év, addig a Hays 2020-ban is növekedni tudott. Míg 2019-ben majdnem 80%-kal magasabb volt a Randstad bevétele, a különbség 2020-ra 30% környékére csökkent.

A két cég magasan vezeti a munkaerő-közvetítői mezőnyt, ugyanis a harmadik helyezett Grafton Recruitment árbevétele kevesebb, mint a fele a fent említett vállalatokénak, 420 millió forint közvetítésből származó nettó bevétellel.

A következő hármas – a 300 millió forint feletti árbevételt produkáló – csoport tagjai, a Trenkwalder Recruitment Kft. (344 millió), a Karrier Hungária Kft (336 millió), az Adecco Kft. (325 millió). Az előző évhez képest, a Karrier Hungária (6-ról 5. helyre) és az Adecco (5-ről 6. helyre) helyet cserélt. Az előbbi cég, ötödik helyezésével, a magyar tulajdonú kölcsönzők között a legjobban teljesítő tudott lenni. Ugyanakkor, míg a Karrier Hungária 2021-ben gyengébb első félévet zárt, a harmadát teljestette 2020-as bevételének egy fél év alatt, az Adecco és a Grafton is bőven túlteljesítették az előző év arányos adatait.

Az első tízben benne van még a Manpower, a HSA, a WHC és a Focus Consulting. A Manpower megtartotta 7. helyét, míg a többiek feljebb tudtak lépkedni a listán. A HSA 10-ből lett 8., a Focus Consulting pedig 11-ből a 10. A WHC számára volt a legnagyobb az ugrás, mert a cég a 20. helyről tudott feljönni egészen a 9. helyig 2020-ban. Közvetítésből származó árbevételét 138 millió forintról 261 millió forintra emelte. A közel duplázás hozta fel az első tízen belülre, és a 2021-es első félév adatai már az 5. helyig „repítették” (bár ez nem tekinthető pontos helyezésnek, hiszen a Trenkwalder és a HSA nem publikálták első félévi eredményeiket).

A tendenciákból az is látszik, hogy az egyébként erősebb kölcsönzési profillal rendelkező cégek (Trenkwalder, Adecco, Manpower, WHC, Prohuman 2004) is egyre aktívabbak a munkaerő-közvetítői piacon is.

A listán a Prohumán 2004 épp csak lemaradt az első 10-be kerülésről. A 11. lett 214 millió forintos árbevétellel. A Pannonjob a 13., a Get Work Trend a 19.-ről 2020-ra feljött a 17. helyre. A Pannonwork a 23., míg a Viapan Dologidő Kft. a 25. helyet szerezte meg a listán. Számos szolgáltató azonban nem közölt adatokat, így bár szerepelnek a listán, a helyezésük nem tükrözi a piacon betöltött szerepüket.

A Budapest Business Journal iparági listái (Book of Lists) és összes kiadványa a www.bbj.hu/shop oldalon vásárolható meg.

A legnagyobb munkaerő-közvetítő cégek Magyarországon a 2020. évi a munkaerő-közvetítésből származó nettó árbevételeik alapján (ahol nincs szám, ott a vállalat az adatot nem közölte). A cég nevére kattintva bővebb információhoz juthat.

A rangsor:

Forrás:

https://www.hrportal.hu/hr/melyek-a-legnagyobb-munkaero-kozvetito-cegek-itt-a-toplista-20220203.html

 

Exit mobile version